missie en visie

Missie Huisartsenpraktijk Bender 2024:

De missie van deze praktijk is het leveren van continue, kwalitatief hoogstaande, reguliere huisartsgeneeskunde voor alle ingeschreven patiënten en de patiënten waarvoor wordt waargenomen.

Daarmee wil de praktijk geen bijzondere of afwijkende uitstraling creëren. De praktijk wil huisartsenzorg leveren zoals die verwacht wordt door de bewoners van de wijk, volgens de normen van de beroepsgroep (NHG en LHV) en de contracten met de zorgverzekeraars.

Wel wil de praktijk dat op een hoogwaardige, zo mogelijk bovengemiddelde manier uitvoeren. De organisatie en de uitvoering van de huisartsgeneeskundige zorg moet deskundigheid, professionaliteit, vertrouwen en toegankelijkheid uitstralen.

Hiermee willen we in Overschie en Rotterdam een vertrouwd adres met goede naam zijn voor eigen patiënten, de bewoners van de wijk en andere zorgprofessionals, zowel in de eerste lijn (huisartsen, wijkzorg) als in de tweede lijn (specialisten).

De praktijk wil zich inzetten voor het verbeteren van de praktijk zelf, diens medewerkers en andere gezondheidswerkers door verbeterplannen, scholing en cursussen en het zelf bijdragen aan onderwijs.

Speciale aandacht wil de praktijk geven aan life events zoals bijvoorbeeld geboorte, ouderschap en sterven.

Visie Huisartspraktijk Bender 2024:

De visie van de praktijk is dat huisartsgeneeskunde een open toegankelijke, laagdrempelige, eerste medische voorziening is, beschikbaar voor alle mensen. Koppeling van mensen aan één praktijk (inschrijving) is een essentiële hoeksteen voor verantwoorde zorg in de tijd en continuïteit. De eerste lijns medische zorg is datgene wat bij uitstek geleverd wordt. Niet medische zorg wordt naar de passende kanalen doorgestuurd. Bij de diagnostiek en behandeling worden de adviezen en richtlijnen van de NHG gevolgd en is er oog voor zorgverzekerings- en overheidsbeleid (waaronder kosten).

Verwijzing naar andere zorgverleners gebeurd gemotiveerd en gedocumenteerd. Er wordt gestreefd op verantwoorde wijze zoveel mogelijk binnen de zorg van de praktijk af te handelen. De praktijk heeft via een samenwerkingsverband 2 verpleegkundigen in dienst voor diabetes, astma en COPD zorg, en stoppen met roken en 3 psychologen/ agogen voor niet complexe psychologische zorg. In de praktijk worden chirurgische verrichtingen gedaan, spiralen geplaatst, diverse injectietechnieken toegepast, hartfilmpjes gemaakt, longfuncties bepaald en bloed afnames verzorgd. De zorg rond het levenseinde heeft veel aandacht. In die gevallen is de huisarts ook vaker buiten kantooruren benaderbaar.  De huisartsen staan open voor de mogelijkheden van actieve levensbeëindiging conform de geldende zorgvuldigheidsregels. Met dit alles meent de praktijk uit te dragen dat de zorg in brede zin, dicht bij huis, kan worden geleverd.

De praktijk werkt gebied gebonden: er wordt zorg geleverd aan inwoners van Overschie: Postcode 3040 tot 3049. Buiten deze postcodes worden mensen verzocht een andere huisarts te zoeken. Het blijkt dat deze overstap stagneert, patiënten blijven (te) lang hangen in de praktijk. Nieuwe inschrijvingen van buiten Overschie worden niet geaccepteerd, omdat verantwoorde zorg dan niet goed te leveren is.

In deze wijk leeft een normale afspiegeling van de bevolking, er zijn geen speciale doelgroepen te identificeren. Wel is te voorzien dat luchtwegproblemen door de bestaande luchtvervuiling in overmaat aanwezig is. De praktijk richt zich hiervoor juist ook op astma en COPD zorg. Vanuit de eerstelijnscijfers van het NIVEL blijkt de bevolking minder gezond te zijn en meer risicofactoren te hebben (hart- en vaatziekten, diabetes, COPD, overgewicht) en een lagere sociaaleconomische status hebben.

De gehele gezondheidszorg staat onder druk gezien de enorme kosten en de economische ontwikkelingen versus de algemene opvatting dat gezondheidszorg een primair goed is, waar nauwelijks grenzen aan zouden moeten zitten. In dat licht is de druk op de kosten voor de Huisartsgeneeskunde relatief laag; maatschappij breed wordt onderkend dat de Huisartsgeneeskunde waardevolle, duurzame en betaalbare zorg levert. De onderkenning van de belangrijke rol van de Huisartsgeneeskunde bij beperkte middelen en de afzwakking van de schadelijke marktwerking in de zorg geeft hoop en vertrouwen.

De praktijk kiest ervoor om primair voor de zorg te kiezen en niet voor de beste financiering van de zorg. Daar waar de financiering de beste zorg mogelijk maakt willen we die wel gebruiken. Centraal blijft de optimale huisartsgeneeskundige zorgverlening aan de patiënt. Hiermee lijkt de meest duurzame weg naar goede zorg en een solide bedrijfsvoering te worden belopen.

 

Invulling:

 

Om invulling aan bovenstaande uitgangspunten te geven zijn er de volgende activiteiten te signaleren:

-          De praktijk is NHG geaccrediteerd sinds 2010

-          De praktijk heeft geen hoge verwijzings cijfers en een onder gemiddeld koste genererend profiel (bron Vektis)

-          De praktijk deed bij gevalideerde patiënten tevredenheidsonderzoeken mee en scoort hierbij stabiel bovengemiddeld

-          De huisartsen van de praktijk zijn beide als opleider verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en leiden ook Artsen In Opleiding tot Specialist op tot huisarts. De praktijk is opleidingspraktijk sinds 2002.

-          De praktijk neemt als sinds 1992 actief deel aan het overleg met de directie en het stafbestuur van het belendende ziekenhuis, het Franciscus ziekenhuis.

-          De praktijk zoekt actief contact bij geboorte van kinderen bij patiënten

-          De praktijk zoekt vaak contact bij medische life events, zoals ingrijpende behandelingen en slecht nieuws.

-          De praktijk is actief in palliatieve zorg, zorgt vaak voor 24 uurs bereikbaarheid vanuit de praktijk, staat open voor alle vragen rond het levenseinde. Eén van de verbonden huisartsen is SCEN arts, hoewel deze activiteiten buiten de scope van de huisartspraktijk vallen.

-          Er is een actief beleid rond de “kwetsbare ouderen”, waarbij alle 85+ ‘ers goed in beeld zijn

-          De praktijk weet medewerkers duurzaam aan zich te binden: het kernteam van artsen en assistente werkt hier meer dan 25 jaar.

-          De praktijk heeft een laag verloop van patiënten, wat bijna geheel gevormd wordt door verhuizing.

-          Er is een gezonde financiële situatie waardoor er geen omzet verhogende activiteiten nodig zijn.

-          De praktijk participeert in onderwijs aan de Erasmus Universiteit Rotterdam

-          De praktijk heeft een hoge efficiëntie graad, wat zich onder andere vertaald in een korte toegangstijd, geen administratieve achterstanden en snelle afhandeling van allerhande vragen.

-          De praktijk neemt deel aan de regionale vertegenwoordiging van Centrale Huisartsen Posten Rotterdam, Post Noord.

-          De praktijk heeft reeds jaren POH somatiek en POH GGZ ondersteuning voor zorg dicht bij huis.

-          De praktijk neemt deel in initiatieven om de werkruimte te professionaliseren (HOED Overschie, deelname in Gezondheidscentrum Overschie)

-          De praktijk is van 7.30 uur tot 17.00 uur voorzien van ondersteunend personeel en van 8.00 uur tot 17:00 uur direct telefonisch bereikbaar

-          Er zijn de afgelopen jaren structureel verbeterplannen per jaar ingezet,  doorgevoerd en vastgelegd

 

Externe overlegvormen:

 

-          Huisartsen Onder Eén Dak Overschie (samenwerkingsverband van praktijk locatie)

-          Huisartsengroep Overschie (waarneemgroep)

-          Laurens Thuiszorg

-          Wijkteam Overschie

-          Huisartsopleiding Erasmus Universiteit Rotterdam

-          Fysiotherapie RTM

-          Gezondheidscentrum Overschie

-          Farmacotherapeutisch Overleg Overschie (apotheek)

-          Huisartsen Overleg Franciscus (directie en stafbestuur SFG)

-          Managementoverleg CHPR HAP Noord als regiovertegenwoordiger (huisartsenpost)

-          Huisartsopleiding Erasmus Universiteit Rotterdam